Gradnet d.o.o.

Dobro  došli!
STROJNO ŽBUKANJE
 UNUTRAŠNJOSTI I
FASADA

Ilovača kao građevni materijal

Koje sve zahtjeve ilovača je u stanju ispuniti kao građevni materijal: u stanju je upiti vlagu iz prostora u unutrašnjosti i zatim je ponovno vratiti natrag, pohraniti toplinu, apsorbirati neugodne mirise i poslužiti kao zaštita protiv elektrosmoga (elektromagnetskih zračenja).

Građevni materijal prošlosti i budućnosti

Znanstvena istraživanja i studije potvrđuju činjenicu koje su stanovnici kuća od ilovače već dugo svjesni: ilovača u znatnoj mjeri može snažnije poboljšati stambenu klimu i omogućiti zdraviju životnu sredinu nego drugi građevni materijali. Ove činjenice omogućava sposobnost nepečene ilovače da brže upija vlagu iz prostora i vraća je natrag.

Tako su određena istraživanja u svijetu pokazala da zidovi od ilovače, u prostorijama u kojima koncentracija vlage iznosi od 50 do 80 posto, u roku od 16 dana u stanju su 8 puta brže upiti vlagu nego šupljikava građevinska opeka i oko 30 puta brže nego puna opeka.

Konstantna i relativna vlažnost zraka u vrijednosti od oko 50 posto pozitivno djeluje na dišne putove čovjeka, sprječava nastajanje elektrostatičkog naboja i smanjuje stvaranje prašine u kući. Osim toga zidovi od ilovače izvrsno pohranjuju toplinu i dobro upijaju mirise tako što iz zraka uzimaju sitne štetne tvari.

Zaštita od elektrosmoga

Prije nekog vremena i kod nas je u dnevnom tisku bila aktualna teme o elektrosmogu i u tom se kontekstu spominjala i zaštita od elektrosmoga koju pružaju zidovi od ilovače. Prva su istraživanja pokazala da je štetno zračenje u kući, čiji su zidovi građeni od ilovače i čija debljina iznosi 24 cm, znatno manje nego vani.

No, budući da su daljnja istraživanja još u tijeku, svjetska krovna udruga koja se bavi ovim istraživanjima nije u stanju trenutno dati detaljnije informacije o ovoj temi.

Stručnjaci trenutno u prvi plan ističu činjenicu da je ilovača tijekom proizvodnog postupka i procesa obrade izrazito ekološki prihvatljiva. Tako npr. proizvodnja blokova od ilovače zahtijeva samo 1 posto od ukupno utrošene energije za proizvodnju standardne opeke ili armiranog betona.

Istovremeno boja i žbuka

Razumljivo je samo od sebe da je na vanjske površine zidova od ilovače najbolje nanijeti žbuku upravo od ilovače. No i na obične je i konvencionalne zidove moguće, umjesto postavljanja tapeta, nanijeti finu žbuku od ilovače.

U ovom slučaju vrijedi pravilo: što je deblji sloj žbuke od ilovače to je bolje povratno djelovanje zidova na klimu unutarnjih prostorija. Tako se neke vrste glinene žbuke nanose u sloju debljine 2 do 3 cm.

Boja žbuke potječe upravo od gline kojoj se onda još dodaje fini pijesak tako da nije potrebno korištenje nikakvog vezivnog sredstva. Na ovaj način na raspolaganju nam je 5 osnovnih boja iz kojih je onda moguće proizvesti mnoštvo različitih tonova.

S obzirom na osobine materijala moguće je postići vrlo visoku sposobnost u otpornosti na trošenje. Budući da ovoj žbuci nije potreban nikakvo dodatno vezivno sredstvo, finu žbuku od ilovače moguće je obrađivati još nekoliko dana kasnije nakon postavljanja.

 

Gradnet d.o.o. © 2007

Početna • Prije žbukanjaStrojno žbukanje Žbukanje ilovačom •  StrojeviO namaGalerijaReferenceKontakt

design MIPS d.o.o.

footer image footer image